Muzej Zepter, Knez Mihailova 42

Umetnost u Srbiji druge polovine XX veka i početka novog milenijuma

DETALJI

Otvoren je 1. jula 2010. godine u značajnom arhitektonskom spomeniku, u istorijskom jezgru grada Beograda i u blizini najvrednijih ustanova kulture i obrazovanja (Srpske akademije nauka i umetnosti, Filozofskog, Filološkog i Fakulteta likovnih umetnosti...) u Knez Mihailovoj 42.

Glavna delatnost MUZEJA ZEPTER je da sistematski prikuplja, štiti, čuva, proučava, izlaže i publikuje dela umetnosti. Ideja je da se na jednom mestu nađu dela i umetnici koji mogu da dočaraju sliku kompleksne likovne pozornice umetnosti u Srbiji druge polovine 20. veka i početka novog milenijuma.

Osnovna osobenost KOLEKCIJE našeg muzeja je da ona neguje kontinuitet, u smislu onoga što je jednom prilikom izjavio Stojan Ćelić, kada je govorio o „pravu na sve“: „Mi smo (to) proveravali u sopstvenim okvirima. Tako smo sa Čelebonovićem saznavali šta je pravi sjaj slikarstva, sa Lubardom gde su granice uspona, sa Gvozdenovićem u šta se može posvećeno ući u punoj zrelosti, sa Tabakovićem kako se dotiču prostori iracionalnog.“ Učeći na najboljim primerima u svojoj sredini, posmatrajući dela na značajnim izložbama koje je Beograd imao privilegiju da ugosti, ali boraveći i u evropskim, pa i svetskim metropolama umetnosti, naši umetnici su, pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, širili vidike i hrabrili se da istraju na svojim umetničkim putevima. Na taj način su izrasli u ličnosti koje su postale temelj naše modernosti na koju će se nadovezati buduće generacije. Tako se i brisala granica između provincija i vodećih umetničkih središta. Na tim putevima iznikle su izrazite stvaralačke individualnosti koje su obeležile svoje vreme i celokupnu domaću umetnost druge polovine 20. veka. Naša KOLEKCIJA nastoji upravo to da istakne. I zbog toga se u zbirci nalaze dela slikara i vajara koji su bili i članovi raznih umetničkih grupa, kao što su ZadarskaDecembarskaJedanaestoricaMediala. Tu su i predstavnici najradikalnijih pojava, poput enformela i drugih vidova apstrakcije, predstavnici nove, narativne i poetske figuracije, pop arta i nove predmetnosti, novi divlji i transavangarda, fantastika, gotovo svi drugi pravci i pojave kraja veka i milenijuma, uključujući i određene primere konceptualizma i postkonceptualizma. U KOLEKCIJI su zastupljeni mnogi profesori Fakulteta likovnih i Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda kao i profesori Akademije umetnosti iz Novog Sada, koji su formirali i formiraju naše mlade naraštaje, kao i članovi Srpske akademije nauka i umetnosti – najreprezentativnije kulturne ustanove. I razume se - plejada mladih, onih koji će tek ući u istoriju naše, a možda i evropske umetnosti.

Sajt muzeja: http://www.zeptermuseum.rs/

Facebook: https://www.facebook.com/pg/ZepterMuzej 

Telefoni za informacije: +381 11 328 33 39; +381 11 33 00 120

Detalji o popustu

30%

Objekat trenutno ne radiRadno vreme

Ponedeljak
Ne radi
Utorak
12:00 - 20:00
Sreda
12:00 - 20:00
Četvrtak
12:00 - 22:00
Petak
12:00 - 20:00
Subota
10:00 - 20:00
Nedelja
10:00 - 20:00

Lokacije

Knez Mihailova 42
Stari Grad, Beograd
Pronađi na mapi