Muzej primenjene umetnosti

Najrelevantnija institucija kulture u oblasti primenjene umetnosti, arhitekture i dizajna u Srbiji

DETALJI

Muzej primenjene umetnosti se nalazi u samom srcu Beograda, na Topličinom vencu, blizu Knez Mihailove ulice. Smešten u reprezentativnom zdanju koje je u međuratnom periodu bilo poznato kao „Palata Čelebonović“ predstavlja najrelevantniju instituciju kulture u oblasti primenjene umetnosti, arhitekture i dizajna u Srbiji.

Muzej primenjene umetnosti osnovan je 1950. godine i pripada kategoriji umetničkih muzeja specijalizovanog tipa. Osnivački fond Muzeja činila je kolekcija od 3000 predmeta koju je sakupio poznati slikar i grafičar Ljuba Ivanović, a tokom godina fond je obogaćen otkupima, poklonima građana i legatima donatora. Danas Muzej poseduje više od 38500 predmeta primenjene umetnosti, među kojima se nalaze i dela od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Muzej ima jedanaest odseka:

Odsek za stilski nameštaj, Odsek za tekstil i kostim,  Odsek za  metal sa nakitom,  Odsek keramike, porcelana i stakla,  Odsek za fotografiju i primenjenu grafiku, Odsek savremene primenjene umetnosti i Odsek za arhitekturu. Tu su i specijalizovani odseci za konzervaciju, dokumentaciju, edukacuju, komunikaciju i biblioteka.

Izložbe

- muzej ima dinamičan program; u okviru svoje četiri nezavisne galerije priređuje istorijske, tematske izložbe zbirki i izložbe savremenih autora, Salon arhitekture, Dečji oktobarski salon, kao i gostujuće izložbe iz zemlje i inostranstva. Na drugom spratu Muzeja izložba Na prvi (p)ogled: Muzej primenjene umetnosti, predstavlja eksponate iz muzejskih kolekcija istorijskih odseka.

Biblioteka

- otvorena za čitaoce (utorak, sreda, četvrtak 10-15 časova);

poseduje bogati fond od preko 27000 specijalizovanih domaćih i stranih knjiga, periodike, kataloga

Konzervatorska radionica za drvo

- vrši konzervaciju i restauraciju stilskog nameštaja i predmeta od drveta za potrebe muzeja i pruža usluge drugim korisnicima

Galerija „Žad“

- multimedijalni prostor za prezentacije, predavanja, konferencije, kamerne izložbe, performanse, koktele...

Prodajna galerija MPUArt

- specijalizovana prodavnica suvenira nudi reprezentativni izbor kopija srednjovekovnog nakita, replike muzejskih predmeta kao i dela savremenih dizajnera

 

Više informacija na www.mpu.rs

Detalji o popustu

50%

Objekat trenutno ne radiRadno vreme

Ponedeljak
00:00 - 00:00
Utorak
11:00 - 19:00
Sreda
11:00 - 19:00
Četvrtak
11:00 - 19:00
Petak
11:00 - 19:00
Subota
11:00 - 19:00
Nedelja
00:00 - 00:00

Lokacije

Vuka Karadžića 18
Centar, Beograd
Pronađi na mapi